Kandidera till vad?
Själva kandideringen handlar i första hand om en plats i Fullmäktige. Väljs du in i Fullmäktige kan du välja att söka vidare till presidiet som ordförande samt vice ordförande eller styrelseledamot. Dessa poster tillsätts på det konstituerande fullmäktigemötet i maj. Kandidera till Fullmäktige måste du göra oavsett vilken post du siktar på. Detta kan du göra från den 27 januari till 16 februari.
Nedan kommer en kort beskrivning av de olika posterna:
Fullmäktige (FUM)
Lättaste sättet att beskriva det är att säga att det är typ som Kårens riksdag. I Fullmäktige fattar man övergripande beslut som rör hela Kåren. I Fullmäktige finns Kårens fyra fakulteter representerade (Hälsa och samhälle, Lärande och samhälle, Kultur och samhälle samt Teknik och samhälle), sammanlagt 19 personer som väljs i Kårvalet. Dessutom tillkommer tio personer som väljs in via FORUM, en för varje fakultet. Detta för att alla fakulteter ska vara representerade. Fullmäktige möts tre till fyra gånger per termin och mötena är alltid på onsdags eftermiddagen med start klockan 16:00 och pågår två till tre timmar.
Styrelsen
Om fullmäktige är Kårens riksdag är detta regeringen. Styrelsen består i dagsläget av nio fullmäktigeledamöter som håller i styrelsemöten cirka två gånger per månad. Styrelsen främsta uppgift är att se till att fullmäktiges beslut blir verklighet. Detta är ett fantastiskt tillfälle att lära sig mer om hur man jobbar i en styrelse.
Presidium och styrelseledamöter
Presidiet, som består av en ordförande och en vice ordförande, leder styrelsens möten, förbereder ärenden för beslut och representerar Kårens medlemmar mot media och omvärld. För att ha ett heltidsuppdrag inom presidiet måste du ta studieuppehåll.
Fyra styrelseledamöter har ett viktigt ansvar gentemot de fyra fakulteterna som Kåren representerar. De är en integrerad del av Kåren kommer att ha en viktig roll och vara en avgörande pusselbit mellan ledningen på fakulteten och de anställda studentombuden. Dessa ledamöter bedriver sina studier vid sidan om, men arvoden ges vid deltagande på vissa specifika möten.
Övriga tre ledamöters ansvar är att backa upp presidiet och kommittéerna med olika uppgifter. De får även specifika ansvarsområden som tilldelas av styrelsen. Ansvaret innebär att vara ett stöd vid studiesociala aktiviteter och rekrytera studentrepresentanter samt organisera ”Bli engagerad”.